Música

dilluns, 22 de setembre del 2014

L'Inkscape

L'Inkscape és un programa que utilitza dibuixos vectorials.

Els dibuixos vectorials són formats bàsics de disseny assistit per ordinador.
Aquests dibuixos el formen un conjunt de formes bàsiques (linies, cercles...) que, agrupades de manera harmònica, creen el dibuix. 
Cada forma bàsica es pot redibuixar, ja que respon a una formulació matemàtica concreta. Reproduint els punts de la fórmula es pot recrear el dibuix complet. 

El seu enllaç per descarregar-ho és: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:Inkscape


Les característiques i avantages principals de l'Inkscape són:


  • Els fitxers de gràfics vectorials són de poc pes.  
  • Les formes es poden modificar una per una i de moltes formes.
  • Pots apropar-te o allunyar-te segons et convingui sense que es els píxels es vegin.

Altres programes de dibuixos vectorials són:

  • L'Autocad, un programa de disseny d'enginyeria i arquitectura però que es té que pagar.
  • El Qcad, també un programa d'enginyeria i arquitectura però és gratuït.
  • El Corel Draw, un programa de disseny gràfic.

Les eines que ens permet fer els exercicis són:

  • Per crear corbes tenim l'eina de corbes Bézier que ens permet mitjançant una lletra crear-la.
  • Pots deformar figures com óvals, rectangles, estrelles, polígons, etc. amb l'eina de editar els camins per nodes si hem transformat la figura abans en un camí.
  • Hi ha una gran gamma de colors i els que també ens permet es fer difuminats tan lineals com radials, i posar un patró, tot a l'emplenat.
  • En el contorn, pots seleccionar el color, el gruix, si la línia és contínua o discontínua, etc. 
  • També, amb l'eina seleccionar, pots rotar l'objecte.
  • No l'hem utilitzat, però és molt útil l'eina de fer un traç amb cal·ligrafia.  
  • Per últim vam utilitzar el creador del text. Una eina que amb unes modificacions la pots canviar de forma, posarho a sobre d'una línia, en mig d'un óval, etc.
Ara descriuré cinc exercicis que més bé m'han sortit:

 1. Gerro amb herbes   



Desprès de fer les herbes amb corbes Bézier i pintant el contorn, i de fer el gerro mitjançant óvals i rectangles i al gerro fer-li un degradat lineal, col·loquem les herbes dins del gerro movent-les.
Problemes que pots tenir amb aquest exercici és que pot ser que el gerro sigui transparent amb el degradat i es vegin les herbes. Això es soluciona posant-li un to de blanc al degradat.




2. La papallona



Fem una papallona amb óvals, el cos, el cap i les ales.   Pintem el cap i el cos amb un sol color i llavors amb un color que quedi bé amb aquest color anterior i pintem una ala de cada color i seguim l'escala fins acabar. Quan hem acabat agrupem totes les ales, les dupliquem, les rotem i les movem fins el lloc idoni perquè la papallona sigui simètrica.


3. En Felip





Fem aquest ninot mitjançant óvals (cara,boca,ull,etc.) i corbes Bézier ( els cabell, cames i celles). A continuació el pintem amb el colors que volguem sense degradat i podem treure el contorn.





4.La estrella


Són dues estrelles de vuit puntes, fetes amb l'eina de fer estrelles, arrodonides amb l'eina pertinent, amb contorn i amb un degradat radial sobre uns colors ja seleccionats.




5.El logotip


Fem una el·lipse amb un degradat radial, en aquest cas, de fons i sense contorn.Dupliquem aquesta el·lipse i sense moura-la lia posem el contorn, li treiem el degradat i la contraïem ( Camí/Contrau).
Duplica aquesta última el·lipse i tornem a fer el mateix. A continuació escrivim el text següent "La revista mensual" i la adaptem a la segona el·lipse ( n'hi han varies maneres). Escrivim el nom del nostre institut, en aquest cas, "IES Pere Ribot" i fem el mateix però abaix. Per últim escrivim "Observador" i ho col·loquem al centre de l'el·lipse gran.